Tuduhaké menu pokok

Bukares (Basa Rumania: București Cithakan:IPA-ro, Inggris: Bucharest) iku kutha krajan lan punjer indhustri, budaya lan finansial Rumania. Kutha iki dumunung ing pinggiring Kali Dâmboviţa. Kutha București pisanan ingaran ing sawijining dhokumèn taun 1459. Wiwit wektu iku, kutha iki ngalami akèh owah-owahan. Bukarès dadi kutha krajan Rumania ing taun 1862 lan dadi punjer médhia massa, budaya lan kagunan Rumania. Arsitektur Bukarès minangka gabungan saka gagrag historis, kuminis lan modhèren. Ing usum antara rong perang donya, arsitèktur kutha iki agawé Bukares dijuluki minangka "Paris cilik ing wétan" (Micul Paris).[4] Sanadyan akèh yasan sing ngalami karusakan akibat perang, lindhu lan program sistematisasi Nicolae Ceaușescu, akèh yasan mawa sajarah sing nganti saiki isih lestari.

Bukarès
București
Kutha
Gendéra Bukarès
Gendéra
Coat of arms of Bukarès
Coat of arms
Peta lokasi Bukares
Peta lokasi Bukares
NagaraRumeni
ProvinsiMunisipalitas Bukarès
Pamaréntahan
 • WalikuthaSorin Oprescu
Laladan[1][2]
 • Kutha228 km2 (88 sq mi)
 • Urban285 km2 (110 sq mi)
Cacah warga (1 Januari 2009[1])[2][3]
 • KuthaIncrease 1,944,367
 • Pepadhet8.510/km2 (22,000/sq mi)
 • Urban2,000,000
 • Métro2,151,880
Zona wektuEET (UTC+2)
 • Usum panas (DST)EEST (UTC+3)
Kodhe pos0xxxxx
Kodhe laladan+40 x1
Plat montorB
Situs wèbwww.pmb.ro

DhémografiBesut

Kanthi sing ndunungi watara 1.944.367 jiwa,[1] Bukarès dadi kutha gedhé dhéwé angka 6 ing Uni Éropah.[1] Jika digabung bersama dengan wewengkon urban, Bukares memiliki jumlah sing ndunungi segedhé 2 yuta jiwa.[2][5] Wewengkon metropolitan Bukarès dhéwé sing ndunungi watara 2.15 yuta jiwa.[3]

Populasi Bukarès
Taun Populasi
1789 30.030
1831   60.587
1859   122.000
1900   282.000
1918   383.000
29 Dhésèmber 1930   633.355[6]
25 Januari 1948   1.025.180[6]
21 Fèbruari 1956   1.177.661[6]
15 Maret 1966   1.366.684[6]
5 Januari 1977   1.807.239[6]
1 Juli 1990   2.127.194
7 Januari 1992   2.067.545[6]
18 Maret 2002   1.926.334[6]
1 Juli 2005   1.924.959
1 Juli 2007   1.931.838[7]
1 Januari 2009   1.944.367[1]

Kutha kembarBesut

Uga delengenBesut

CathetanBesut

  1. a b c d e "Populaţia stabilă la 1.01.2009" (ing basa Romanian). INSSE. May 19, 2009. Dijupuk May 20, 2009. 
  2. a b c Demographia World Urban Areas & Population Projections
  3. a b Urban Audit: Bucharest Profile
  4. Bucharest, the small Paris of the East
  5. XIX Meeting of METREX Network, Nürnberg, 15–18 June 2005. ""Bucharest: Few expectations for urban development", page 29" (PDF). Diarsip saka sing asli (PDF) ing 2008-02-26. Dijupuk 2007-03-07. 
  6. a b c d e f g INS. ""Romanian Statistical Yearbook"" (PDF). Dijupuk 2009-02-12. 
  7. (ing basa Romani) Romania in Cifre-2008
  8. a b c "Academy of Economic Studies-Short History of Bucharest". Ase.edu.ro. Dijupuk 2010-01-31. 
  9. Prefeitura.Sp - Descentralized Cooperation
  10. International Relations - São Paulo City Hall - Official Sister Cities
  11. "Sister Cities". Béijing Municipal Government. Dijupuk 2009-06-23. 
  12. "Twinning Cities: International Relations" (PDF). Municipality of Tirana. www.tirana.gov.al. Dijupuk 2009-06-23. 
  13. "Sister Cities of Manila". © 2008–2009 City Government of Manila. Dijupuk 2009-07-02.  Pranala njaba ing |publisher= (pitulung)

RujukanBesut

Pranala njabaBesut