Kabupatèn Pathi

kabupatèn ing provinsi Jawa Tengah, Indonésia
Aksara Latin
     

Kabupatèn Pathi (cara Indonésia: Pati) iku kabupatèn ing Jawa Tengah, pernahé ing pantura, kuta Pathi iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané:, lan liya-liyané. Jembar wewengkon Kabupatèn iki ± 1.491,20 km2 utawa hèktar.

Kabupatèn Pathi
ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦥꦛꦶ
كابوڤاتين فاڟي
Kabupatèn
Official seal of Kabupatèn Pathi ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦥꦛꦶ كابوڤاتين فاڟي
Lambang
Sesanti: Pathi Bumi Mina Tani
ꦥꦛꦶꦧꦸꦩꦶꦩꦶꦤꦠꦤꦶ
Pernahé Pathi ing Jawa Tengah
Pernahé Pathi ing Jawa Tengah
NagaraIndonésia
ProvinsiJawa Tengah
Dina Dadi7 Agustus 1323
Kutha KrajanPathi
Pamaréntahan
 • BupatiHaryanto
 • Wakil BupatiSyaiful Arifin
Laladan
 • Gunggung1,491,20 km2 (575,76 sq mi)
Cacah warga
 • Gunggung1,200,000
 • Pepadhet800/km2 (2,100/sq mi)
Bebrayan
 • WongJawa
 • BasaJawa lan Indonesia
 • KepercayaanKajawèn
Islam
Kristen Protestan
Katulik
Buddha
Hindu
Zona wektuWIK (UTC+7)
Masjid Pathi (1900-1940)

SajarahBesut

GéografiBesut

Kutha Krajan Kabupatèn Pathi manggon ing tengahing wewengkon kabupatèn, ana ing jalur pantura Semarang-Surabaya, kira-kira 75 km wétané Kutha Semarang. Jalur iki minangka jalur ramé lan sinebut jalur transit. Jalur sing ngliwati Pathi ana loro: jeroning kutha lan jalur kang ngiteri Pathi.

Sapérangan amba Kabupatèn Pathi ya iku dhataran cendhèk. Sisih kidul (wewatesan karo Kabupatèn Grobogan lan Kabupatèn Blora) ana rangkèan Pagunungan Kapur Lor. Sisih lor-kulon (wewatesan karo Kabupatèn Kudus lan Kabupatèn Jepara) akèh perbukitan. Kali paling gedhé ing kabupatèn iki ya iku Kali Juwana, sing muara ing daérah Juwana.

Wates TlatahBesut

  1. Sisih lor: Laut Jawa
  2. Sisih wétan: Kabupatèn Rembang
  3. Sisih kidul: Kabupatèn Grobogan lan Kabupatèn Blora
  4. Sisih kulon: Kabupatèn Kudus lan Kabupaten Jepara

PamaréntahanBesut

Kabupatèn Pathi ketata saking 21 kacamatan (ꦏꦼꦕꦩꦠꦤ꧀), kalurahan (ꦏꦭꦸꦫꦲꦤ꧀) lan 405 désa (ꦢꦺꦯ). Kacamatan-Kacamatan ing Kabupatèn Pathi yaiku:

Deleng ugaBesut

Pranala njabaBesut