Tuduhaké menu pokok

Piala Donya FIFA kang pisanan diadani taun 1930. Kajuwaraan iki diadani ing Uruguay, juwara Olimpiade wektu iku. Uruguay dadi juwara kang pisanan, ngalahaké Argentina ing babak final kanthi asil 4 – 2.

Piala Donya FIFA 1930
1er Campeonato Mundial de Football
150px
Poster resmi Piala Donya FIFA 1930
Informasi turnamèn
Tuan omah Uruguay
Tanggal13-30 Juli
Tim peserta13 (dari 3 konferederasi)
Hasil turnamen
Juara Gold medal blank.svgFlag of Uruguay Uruguay (gelar ke-1)
Runner-up Silver medal blank.svgFlag of Argentina (alternative).svg Argentina
Statistik turnamèn
Gunggung pertandingan18
Gunggung gol70 (3.89 per pertandingan)
Gunggung penonton434.500 (24.139 per pertandingan)
Pencetak gol paling akèhFlag of Argentina (alternative).svg Guillermo Stábile, 8 gol

KualifikasiBesut

Piala Donya iki uga siji-sijiné kang tanpa ngliwati babak kualifikasi. Tim mèlu partisipasi mnung kanthi undhangan. Sethithik banget tim saka Éropah kang mèlu turnamèn iki, amarga angèlé perjalanan nyebrangi Samudra Atlantik. Rong sasi sadurungé kompetisi diwiwiti, ora ana siji-sijia nagara ing Éropah kang gelem mèlu. Mung amarga campur tangan saka Présidhèn FIFAwektu semana, Jules Rimet nembé patang tim saka Éropah mèlu gabung, ya iku: Bèlgi, Prancis, Rumania, lan Yugoslavia.

RingkesanBesut

Telulas tim peserta dipérang dadi patang grup, lan tetandhingan pisanan dianakaké tanggal 13 Juli, ya iku Prancis ngalahaké Meksiko kanthi skor 4-1. Gol pisanan Piala Donya diciptakaké déning Lucien Laurent, déné hat-trick pisanan diciptakaké juru main Amérikah Sarékat, Bert Patenaude wektu nglawan Paraguay. Papat pamenang grup, Argentina, Yugoslavia, Uruguay, lan Amérikah Sarékat, maju menyang babak palastra.

Ing babak semi-final, kaloro tetandhingan rampung kanthi skor 6-1, Argentina ngalahaké Amérikah Sarékat lan Uruguay ngalahaké Yugoslavia. Ora ana parebutan papan katelu saéngga Amérikah Sarékat lan Yugoslavia dianggep sebagai juwara angka 3 bebarengan.

Final Piala Donya pertama dianakaké ing Stadion Centenario, Montevideo, tanggal 30 Juli kanthi asil 4-2 kanggo kamenangan Uruguay saka Argentina.Ing final mau,kaloro finalis silih débat yèn bal gawéyané duwé kwalitas paling apik (wektu semana durung ana bal resmi,bal resmi nembé ana taun 1966). Wusanané bal duwèké Argentina dianggo ing babak pisanan,lan bal Uruguay ing babak 2

Papan penyelenggaraanBesut

 
Stadion Centenario dadi papan mayoritas penyelenggaraan tetandhingan. 10 saka 18 tetandhingan diadani ing stadion iki.

Telu stadion ing ibu kutha Uruguay, Montevideo dadi papan penyelenggaraan Piala Donya pisanan.

Stadion Kapasitas Singnganggo Tetandhingan
Stadion Centenario 100.000 Tim nasional, Peñarol dan Nacional 7 tetandhingan babak penyisihan grup, 2 Semi final, dan Final.
Stadion Gran Parque Central 22.000 Nacional 6 tetandhingan babak penyisihan grup
Stadion Pocitos 20.000 Peñarol 2 tetandhingan babak penyisihan grup

Hasil tetandhinganBesut

Babak penyisihan grupBesut

Grup 1Besut

Tim Main M S K GM GK Poin
  Argentina 3 3 0 0 10 4 6
  Chili 3 2 0 1 5 3 4
  Prancis 3 1 0 2 4 3 2
  Meksiko 3 0 0 3 4 13 0
----
13 Juli 1930
15.00 UTC-3:30
Prancis   4 – 1
(HT: 3 – 0)
  Meksiko Pocitos, Montevideo
Penonton: 1.000 orang
Wasit: Domingo Lombardi (  Uruguay)
AW 1: Henry Christophe (  Bèlgi)
AW 2: Almeida Rego (  Brasil)
Lucien Laurent   19'
Marcel Langiller   40'
Andre Maschinot   43'   87'
(Laporan) Juan Carreno   70'


15 Juli 1930
16.00 UTC-3:30
Argentina   1 – 0
(HT: 0 – 0)
  Prancis Parque Central, Montevideo
Penonton: 3.000 orang
Wasit: Almeida Rego (  Brasil)
AW 1: Ulises Saucedo (  Bolivia)
AW 2: C. Radulescu (  Rumeni)
Luisito Monti   81' (Laporan)


16 Juli 1930
14.45 UTC-3:30
Chili   3 – 0
(HT: 1 – 0)
  Meksiko Parque Central, Montevideo
Penonton: 500 orang
Wasit: Henry Christophe (  Bèlgi)
AW 1: Martin Aphesteguy (  Uruguay)
AW 2: Jean Langenus (  Bèlgi)
Guillermo Subiabre   3'   52'
Carlos Vidal   65'
(Laporan)


19 Juli 1930
12.50 UTC-3:30
Chili   1 – 0
(HT: 0 – 0)
  Prancis Centenario, Montevideo
Penonton: 2.000 orang
Wasit: Anibal Tejada (  Uruguay)
AW 1: Domingo Lombardi (  Uruguay)
AW 2: Almeida Rego (  Brasil)
Guillermo Subiabre   65' (Laporan)


19 Juli 1930
15.00 UTC-3:30
Argentina   6 – 3
(HT: 3 – 1)
  Meksiko Centenario, Montevideo
Penonton: 5.000 orang
Wasit: Ulises Saucedo (  Bolivia)
AW 1: Gualberto Alonso (  Uruguay)
AW 2: C. Radulescu (  Rumeni)
Guillermo Stabile   8'   17'   80'
Adolfo Zumelzu   12'   55'
Francisco Varallo   53'
(Laporan) Manuel Rosas   42' (pen.)   65'
Roberto Gayon   75'


22 Juli 1930
14.45 UTC-3:30
Argentina   3 – 1
(HT: 2 – 1)
  Chili Centenario, Montevideo
Penonton: 1.000 orang
Wasit: Jean Langenus (  Bèlgi)
AW 1: Henry Christophe (  Bèlgi)
AW 2: Ulises Saucedo (  Bolivia)
Guillermo Stabile   12'   39'
Mario Evaristo   81'
(Laporan) Guillermo Subiabre   15'

Grup 2Besut

Tim Main M S K GM GK Poin
  Yugoslavia 2 2 0 0 6 1 4
  Brasil 2 1 0 1 5 2 2
  Bolivia 2 0 0 2 0 8 0

14 Juli 1930
12.45 UTC-3:30
Yugoslavia   2 – 1
(HT: 2 – 0)
  Brasil Parque Central, Montevideo
Penonton: 5.000 orang
Wasit: Anibal Tejada (  Uruguay)
AW 1: Ricardo Vallarino (  Uruguay)
AW 2: Thomas Balvay (  Prancis)
Aleksandar Tirnanic   21'
Ivan Bèg   30'
(Laporan) Preguinho   62'


17 Juli 1930
12.45 UTC-3:30
Yugoslavia   4 – 0
(HT: 0 – 0)
  Bolivia Parque Central, Montevideo
Penonton: 800 orang
Wasit: F. Mateucci (  Uruguay)
AW 1: Domingo Lombardi (  Uruguay)
AW 2: Alberto Warnken (  Chili)
Ivan Bèg   60'   67'
Blagoje Marjanovic   65'
Djordje Vujadinovic   85'
(Laporan)


20 Juli 1930
13.00 UTC-3:30
Brasil   4 – 0
(HT: 1 – 0)
  Bolivia Centenario, Montevideo
Penonton: 1.200 orang
Wasit: Thomas Balvay (  Prancis)
AW 1: F. Mateucci (  Uruguay)
AW 2: Gaspar Vallejo (  Meksiko)
Moderato   37'   73'
Preguinho   57'   83'
(Laporan)

Grup 3Besut

Tim Main M S K GM GK Poin
  Uruguay 2 2 0 0 5 0 4
  Rumeni 2 1 0 1 3 5 2
  Peru 2 0 0 2 1 4 0

14 Juli 1930
14.50 UTC-3:30
Rumeni   3 – 1
(HT: 1 – 0)
  Peru Pocitos, Montevideo
Penonton: 300 orang
Wasit: Alberto Warnken (  Chili)
AW 1: Jean Langenus (  Bèlgi)
AW 2: F. Mateucci (  Uruguay)
Adalbert Desu   1'
Stefan Barbu   85'
Constantin Stanciu   85'
(Laporan) Placido Galindo   54'
Luis Souza   75'


18 Juli 1930
14.30 UTC-3:30
Uruguay   1 – 0
(HT: 0 – 0)
  Peru Centenario, Montevideo
Penonton: 70.000 orang
Wasit: Jean Langenus (  Bèlgi)
AW 1: Thomas Balvay (  Prancis)
AW 2: Henry Christophe (  Bèlgi)
Hector Castro   65' (Laporan)


21 Juli 1930
14.50 UTC-3:30
Uruguay   4 – 0
(HT: 4 – 0)
  Rumeni Centenario, Montevideo
Penonton: 80.000 orang
Wasit: Almeida Rego (  Brasil)
AW 1: Alberto Warnken (  Chili)
AW 2: Ulises Saucedo (  Bolivia)
Pablo Dorado   7'
Héctor Scarone   26'
Peregrino Anselmo   31'
Pedro Cea   35'
(Laporan)

Grup 4Besut

Tim Main M S K GM GK SG Poin
  Amérikah Sarékat 2 2 0 0 6 0 +6 4
  Paraguay 2 1 0 1 1 3 -2 2
  Bèlgi 2 0 0 2 0 4 -4 0

13 Juli 1930
15.00 UTC-3:30
Amérikah Sarékat   3 – 0
(HT: 2 – 0)
  Bèlgi Parque Central, Montevideo
Penonton: 10.000 orang
Wasit: Jose Macias (  Argentina)
AW 1: F. Mateucci (  Uruguay)
AW 2: Alberto Warnken (  Chili)
Bart Mc Ghee   41'   45'
Bert Patenaude   88'
(Laporan)


17 Juli 1930
14.45 UTC-3:30
Amérikah Sarékat   3 – 0
(HT: 2 – 0)
  Paraguay Parque Central, Montevideo
Penonton: 800
Wasit: Jose Macias (  Argentina)
AW 1: Martin Aphesteguy (  Uruguay)
AW 2: Anibal Tejada (  Uruguay)
Bert Patenaude   10'   15'   50' (Laporan)


20 Juli 1930
15.00 UTC-3:30
Paraguay   1 – 0
(HT: 1 – 0)
  Bèlgi Centenario, Montevideo
Penonton: 900 orang
Wasit: Ricardo Vallarino (  Uruguay)
AW 1: Jose Macias (  Argentina)
AW 2: Domingo Lombardi (  Uruguay)
Luis Vargas Pena   40' (Laporan)

Babak palastraBesut

Cithakan:Round4

Semi finalBesut


26 Juli 1930
14.45 UTC-3:30
Argentina   6 – 1
(HT: 1 – 0)
  Amérikah Sarékat Centenario, Montevideo
Penonton: 80.000 orang
Wasit: Jean Langenus (  Bèlgi)
AW 1: Gaspar Vallejo (  Meksiko)
AW 2: Alberto Warnken (  Chili)
Luisito Monti   20'
Alejandro Scopelli   56'
Guillermo Stabile   69'   87'
Carlos Peucelle   80'   85'
(Laporan) James Brown   89'


27 Juli 1930
14.45 UTC-3:30
Uruguay   6 – 1
(HT: 3 – 1)
  Yugoslavia Centenario, Montevideo
Penonton: 93.000 orang
Wasit: Almeida Rego (  Brasil)
AW 1: Ulises Saucedo (  Bolivia)
AW 2: Thomas Balvay (  Prancis)
Pedro Cea   18'   67'   72'
Pelegrin Anselmo   20'   31'
Victoriano Santos Iriarte   61'
(Laporan) Branislav Sekulic   4'

FinalBesut


30 Juli 1930
15.30 UTC-3:30
Uruguay   4 – 2
(HT: 1 – 2)
  Argentina Centenario, Montevideo
Penonton: 80.000 orang
Wasit: Jean Langenus (  Bèlgi)
AW 1: Ulises Saucedo (  Bolivia)
AW 2: Henry Christophe (  Bèlgi)
Pablo Dorado   12'
Pedro Cea   57'
Victoriano Santos Iriarte   68'
Hector Castro   89'
(Laporan) Carlos Peucelle   20'
Guillermo Stabile   37'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Uruguay:
GK Enrique Ballesteros
DF Jose Nasazzi
DF Ernesto Mascheroni
MF Jose Andrade
MF Lorenzo Fernandez
MF Alvaro Gestido
FW Pablo Dorado
FW Hector Scarone
FW Hector Castro
FW Pedro Cea
FW Victoriano Santos Iriarte
Pelatih:
  Alberto Suppici
 
Argentina:
GK Juan Botasso
DF Jose Della Torre
DF Fernando Paternoster
DF Juan Evaristo
MF Luisito Monti
MF Pedro Suarez
FW Carlos Peucelle
FW Francisco Varallo
FW Guillermo Stabile
FW Manuel Ferreira
FW Mario Evaristo
Pelatih:
  Juan Jose Tramutola

Hasil akir dan penghargaanBesut

AasilpungkasanBesut

Piala Donya FIFA
Juara Edisi Pisanan
 
Uruguay
Gelar Pisanan
Piala Donya FIFA
Runner-up Edisi Pertama
 
Argentina
Gelar Pertama

Piala Donya FIFA
Semifinalis Kalah Edisi Pisanan
 
Amérikah Sarékat
Gelar Pertama

Piala Donya FIFA
Semifinalis Kalah Edisi Pisanan
 
Yugoslavia
Gelar Pisanan

Posisi pungkasanBesut

Posisi Tim Konfederasi
1   Uruguay CONMEBOL
2   Argentina CONMEBOL

PenghargaanBesut

Sepatu Emas Sepatu Perak Sepatu Perunggu
  Guillermo Stábile
(  Argentina)
  José Pedro Cea
(  Uruguay)
  Bert Patenaude
(  Amérikah Sarékat)
dan
  Guillermo Subiabre
(  Chili)

Pencetak golBesut

8 golBesut

5 golBesut

4 golBesut

3 golBesut

2 golBesut

1 golBesut

Pranala njabaBesut

Cithakan:Peserta Piala Donya FIFA 1930