Tuduhaké menu pokok

Piala Donya FIFA utawa kerep dicekak Piala Donya iku kajuwaraan bal-balan paling wigati ing donya internasional. Diselenggarakaké déning Fédération Internationale de Football Association (Fédération Internationale de Football Association), sing kajibah nata ulah raga iki, turnamen babak final Piala Donya iku ajang ulah raga sing paling akèh ditonton ing donya, ngluwihi Olimpiade.[1]

Babak final turnamen (tegesé pérangan turnamen sawisé kwalifikasi) iki diadani saben patang taun sapisan nanging kajuwaraan iki mbutuhaké mangsa rong taun kanthi sakabèhané. Luwih saka 160 tim nasional tandhing ing turnamen kwalifikasi regional kanggo nggayuh papan sajeroning babak final. Turnamen finalé saiki dumadi saka 32 tim (paningkatan saka 24 tim ing taun 1998) sing kompetisi sajeroning 4 minggu ing nagara sing ditunjuk minangka tuwan omah. Inovasi sing dianakaké anyar iki ya iku ngolèhaké punjul siji nagara dadi tuwan omah.

Panyelenggaraan Piala Donya sabanjuré ing Afrika Kidul taun 2010.

Isi

Kajuwaraan Piala Donya FIFABesut

Taun Tuwan omah Final Parebutan posisi katelu
Juwara Kasil Runner-up Posisi katelu Kasil Posisi kapapat
1930
Detil
Uruguay  
Uruguay
4 - 2  
Argentina
 
AS
ora ana(1)  
Yugoslavia
1934
Detil
Italia  
Italia
2 - 1
Perp. wektu
 
Cekoslowakia
 
Jerman
3 - 2  
Austria
1938
Detil
Prancis  
Italia
4 - 2  
Hongaria
 
Brasil
4 - 2  
Swedia
1942 ---- ORA DIANAKAKÉ
1946 ---- ORA DIANAKAKÉ
1950
Detil
Brasil  
Uruguay
2-1(2)  
Brasil
 
Swedia
3-1(2)  
Spanyol
1954
Detil
Swiss  
Jerman Barat
3 - 2  
Hongaria
 
Austria
3 - 1  
Uruguay
1958
Detil
Swedia  
Brasil
5 - 2  
Swedia
 
Prancis
6 - 3  
Jerman Barat
1962
Detil
Chili  
Brasil
3 - 1  
Cekoslowakia
 
Chili
1 - 0  
Yugoslavia
1966
Detil
Inggris  
Inggris
4 - 2
Perp. waktu
 
Jerman Barat
 
Portugal
2 - 1  
Uni Soviet
1970
Detil
Meksiko  
Brasil
4 - 1  
Italia
 
Jerman Barat
1 - 0  
Uruguay
1974
Detil
Jerman Kulon  
Jerman Barat
2 - 1  
Walanda
 
Polen
2 - 1  
Brasil
1978
Detil
Argentina  
Argentina
3 - 1
Perp. wektu
 
Walanda
 
Brasil
2 - 1  
Italia
1982
Detil
Spanyol  
Italia
3 - 1  
Jerman Barat
 
Polen
3 - 2  
Prancis
1986
Detil
Meksiko  
Argentina
3 - 2  
Jerman Barat
 
Prancis
4 - 2
Perp. waktu
 
Bèlgi
1990
Detil
Italia  
Jerman Kulon
1 - 0  
Argentina
 
Italia
2 - 1  
Inggris
1994
Detil
AS  
Brasil
0 - 0
Perp. waktu
 
Italia
 
Swedia
4 - 0  
Bulgaria
3 - 2 liwat adu penalti
1998
Detil
Prancis  
Prancis
3 - 0  
Brasil
 
Kroasia
2 - 1  
Walanda
2002
Detil
Koréa Kidul
& Jepang
 
Brasil
2 - 0  
Jerman
 
Turki
3 - 2  
Koréa Kidul
2006
Detil
Jerman  
Itali
1 - 1
Perp. waktu
 
Prancis
 
Jerman
3 - 1  
Portugal
5 - 3 liwat adu penalti
2010
Detil
Afrika Kidul  
Spanyol
1 – 0
Perp. waktu
 
Nèderlan
 
Jerman
3 – 2  
Uruguay
2014
Detil
Brasil  
Jerman
1–0
(spw)
 
Argèntina
 
Nèderlan
3–0  
Brazil
2018
Detail
  Rusia Prancis 4 -2 Kroasia Belgi
2022
Detail
  Qatar

1 Ora ana tetandhingan perebutan papan katelu sing resmi ing taun 1930.
Peringkat pungkasan: 1: Uruguay; 2: Argentina; 3: AS; 4: Yugoslavia.

2 Ora ana tetandhingan final sing resmi ing taun 1950. Turnamen diputusaké liwat grup final sing dipersaingkan patang tim. Nanging kamenangan Uruguay 2-1 marang Brasil iku tetandhingan wigati sing nggawa tim iki mimpin saka segi poin lan mesthèkaké ana ing posisi paling dhuwur sajeroning grup minangka juwara donya.
Peringkat akir grup: 1: Uruguay; 2: Brasil; 3: Swedia; 4: Spanyol.

Peringkat juwara Piala DonyaBesut

  1.   Brasil - 1958, 1962, 1970, 1994, 2002 (5 kali)
  2.   Itali - 1934, 1938, 1982, 2006 (4 kali)
  3.   Jerman - 1954, 1974, 1990 ,2014(3 kali)
  4.   Argentina - 1978, 1986 (2 kali)
      Uruguay - 1930, 1950 (2 kali)
  5.   Inggris - 1966 (1 kali)
      Prancis - 1998 (1 kali)

Bebungah ing Piala DonyaBesut

Ing saben pungkasan turnamen final Piala Donya, sawetara bebungah diwènèhaké marang juru main lan tim sing dianggep istimewa dibandingaké karo tim liyané miturut aspek-aspek sing béda-béda. Wektu iki ana limang jinis bebungah:

  • Sepatu Emas Adidas (Adidas Golden Shoe) kanggo wong sing nggawe gol paling akèh
  • Bola Emas Adidas (Adidas Golden Ball) kanggo juru main paling apik;
  • Penghargaan Yashin (Yashin Award) kanggo wong sing njaga gawang paling apik;
  • Penghargaan Permainan Adil FIFA (FIFA Fair Play Award) kanggo tim sing duwé chatetan fair play terbaik;
  • Tim Paling Menghibur.

Sepatu Emas Adidas - Pencetak gol paling akèhBesut

Bebungah iki kawanuhaké wiwit taun 1982.

Piala Donya Pemain Cacahé gol
1930 Uruguay Guillermo Stábile (Argentina) 8
1934 Italia Edmund Conen (Jerman)
Oldřich Nejedlý (Cekoslovakia)
Angelo Schiavio (Italia)
4
1938 Prancis Leônidas (Brasil) 8
1950 Brasil Ademir (Brasil) 9
1954 Swiss Sándor Kocsis (Hungaria) 11
1958 Swedia Just Fontaine (Prancis) 13
1962 Chili Garrincha (Brasil)
Vavá (Brasil)
Leonel Sánchez (Chili)
Drazen Jerkovic (Yugoslavia)
Valentin Ivanov (Uni Soviet)
Florian Albert (Hungaria)
4
1966 Inggris Eusébio (Portugal) 9
1970 Meksiko Gerd Müller (Jerman Barat) 10
1974 Jerman Barat Grzegorz Lato (Polen) 7
1978 Argentina Mario Kempes (Argentina) 6
Bebungah Sepatu Emas adidas
1982 Spanyol Paolo Rossi (Italia) 6
1986 Meksiko Gary Lineker (Inggris) 6
1990 Italia Salvatore Schillaci (Italia) 6
1994 AS Hristo Stoitchkov (Bulgaria)
Oleg Salenko (Rusia)
6
1998 Prancis Davor Šuker (Kroasia) 6
2002 Koréa/Jepang Ronaldo (Brasil) 8
2006 Jerman Miroslav Klose (Jerman) 5
2010 Afrika Kidul Thomas Müller (Jerman) 5

Bola Emas AdidasBesut

FIFA mbiwara 10 unggulan juru main paling apik sing dipilih déning wakil-wakil saka médhia. Posisi pisanan olèh Bola Emas adidas, posisi kaloro: Bola Pérak adidas lan katelu: Bola Perunggu adidas.

Piala Donya Bola Emas Adidas Bola Perak Adidas Bola Perunggu Adidas
1982 Spanyol Paolo Rossi
(Italia)
Falcão
(Brasil)
Karl-Heinz Rummenigge
(Jerman)
1986 Meksiko Diego Maradona
(Argentina)
Harald Schumacher
(Jerman)
Preben Elkjær
(Denmark)
1990 Italia Salvatore Schillaci
(Italia)
Lothar Matthäus
(Jerman)
Diego Maradona
(Argentina)
1994 AS Romário
(Brasil)
Roberto Baggio
(Italia)
Hristo Stoitchkov
(Bulgaria)
1998 Prancis Ronaldo
(Brasil)
Davor Šuker
(Kroasia)
Lilian Thuram
(Prancis)
2002 Koréa/Jepang Oliver Kahn
(Jerman)
Ronaldo
(Brasil)
Hong Myung-Bo
(Koréa Kidul)
2006 Jerman Zinedine Zidane
(Prancis)
Fabio Cannavaro
(Italia)
Andrea Pirlo
(Italia)
2010 Afrika Selatan Diego Forlán
(Uruguay)
Xavi Hernandez
(Spanyol)
Wesley Sneijder
(Walanda)

Bebungah YashinBesut

Bebungah iki jenengé asal saka jeneng panjaga gawang Rusia sing legendaris, Lev Yashin.

Piala Donya Panampa
1994 AS Michel Preud'homme (Bèlgi)
1998 Prancis Fabien Barthez (Prancis)
2002 Koréa/Jepang Oliver Kahn (Jerman)
2006 Jerman Gianluigi Buffon (Italia)
Bebungah Sarung Emas
2010 Afrika Selatan Iker Casillas (Spanyol)

FIFA Fair Play AwardBesut

Penghargaan ini hanya diberikan kepada tim-tim yang lolos ke babak kedua.

Piala Donya Penerima
1978 Argentina Argentina
1982 Spanyol Brasil
1986 Meksiko Brasil
1990 Italia Inggris
1994 AS Brasil
1998 Prancis Inggris dan Prancis
2002 Koréa/Jepang Bèlgi
2006 Jerman Brasil lan Spanyol
2010 Afrika Kidul Spanyol

Tim Paling NyenengakeBesut

Bebungah Tim Paling Nyenengake ditentokaké liwat polling saka publik.

Piala Donya Tim Paling Menghibur
1994 AS Brasil
1998 Prancis Prancis
2002 Koréa/Jepang Koréa Kidul
2006 Jerman Portugal
2010 Afrika Kidul Spanyol

Panyithak gol paling akèhBesut

Gol Pamain
15   Ronaldo
14   Gerd Müller,   Miroslav Klose
13   Just Fontaine
12   Pelé
11   Jürgen Klinsmann,   Sándor Kocsis
10   Gabriel Batistuta,   Teófilo Cubillas,   Gary Lineker,   Grzegorz Lato,   Helmut Rahn,   Miroslav Klose
9   Ademir (1),   Roberto Baggio,   Eusébio,   Jairzinho,   Paolo Rossi,   Karl-Heinz Rummenigge,   Uwe Seeler,   Vavá,   Christian Vieri
8   Leônidas,   Diego Maradona,   Omar Oscar Míguez,   Guillermo Stábile,   Rivaldo,   Rudi Völler,   David Villa
7   Careca, Cithakan:Country data Républik Cékoslowakia Oldrich Nejedly,   Hans Schäfer,   Johnny Rep,   Lajos Tichy,   Andrzej Szarmach
6   Mario Kempes,   Erich Probst,   Bebeto,   Roberto Rivelino,   Hristo Stoitchkov,   Davor Šuker,   Helmut Haller,   Lothar Matthäus,   Max Morlock,   Dennis Bergkamp,   Rob Rensenbrink,   Györgi Sárosi,   Toto Schillaci,   Zbigniew Boniek,   Oleg Salenko,   Josef Hügi
  • 1 Ana kontroversi ngenani pira cacahing gol sing dicithak juru main Brasil Ademir Menezes ing taun 1950, amarga data sing ora pepak bab tetandhingan Babak Final antara Brasil nglawan Spanyol (6-1). Gol pisanan dianggep gol bunuh diri juru main Spanyol Parra, lan gol sing nggawé kadudukan dadi 5-0 dianggep diciptakaké déning Jair, nanging anyar iki FIFA nyatakaké yèn gol-gol mau diciptakaké déning Ademir; saéngga dhèwèké dadi panyithak gol paling akèh (9 gol) ing Piala Donya 1950. [1]

Sumber: rsssf.com

Gol paling rikatBesut

Uga delengenBesut

RujukanBesut

  1. 2002 FIFA World Cup TV Coverage, situs resmi FIFA. Diaksès 13 Mèi 2006.

Pranala njabaBesut