Tuduhaké menu pokok

Kajuwaran Bal-Balan Éropah 2008 utawa luwih ditepungi mawa jeneng Euro 2008, iku dianakaké ing Ustenrik (Austria) lan Swiss saka 7 Juni nganti 29 Juni 2008. Kadadéan iki sing kapindho nalika piala Éropah dianakaké ing nagara loro, sadurungé wis tau dilakoni ing taun 2000 mawa Euro 2000 sing dianakaké ing Walanda lan Bèlgi. Fèstival ulah raga iki diiloni 16 nagara; 2 nagara ya iku Swiss lan Ustenrik wis lolos kanthi otomatis. Tim-tim nasional bal-balan utawa sépak bola sing cacahé 16 iki dipérang dadi grup A, B, C, lan D.

2008 UEFA Euro 2008
Fußball-Europameisterschaft 2008
Championnat d'Europe de football 2008
Campionato europeo di calcio 2008
Campiunadi d'Europa da ballape 2008
UEFA Euro 2008 official logo
Tournament details
Host countries  Ostenrik
  Swiss
Dates 7 Juni29 Juni
Teams 16 
Venue(s) (ing 8 kutha minangka pamangku gati)
Tournament statistics
Matches played 24
Goals scored 57  (2.38 per match)
Attendance 821.496  (34.229 per match)
Top scorer(s) Sepanyol David Villa (4 goal)

Infobox last updated on: 16 Juni 2012 08.33 (UTC) (UTC).

Babak Final GrupBesut

Grup A Grup B Grup C Grup D

Ostenrik lan Swiss lolos kanthi otomatis menyang babak final minangka pamangku gati (tuwan omah).

Tim-tim kuwat sing absèn kalebu Bèlgi, Dhénemarken, Sekotlan, lan Ukraina; sarta Inggris sing kasingkiraké sawisé takluk saka Kroasia ing Stadion Wembley ing tetandhingan kualifikasi pungkasan.

Papan panyelenggaranBesut

Piala anyarBesut

Gambar:New Henri Delaunay Trophy.jpg
Piala anyar kanggo UEFA Euro 2008

Sawijining piala anyar bakal dienggo kanggo kapisan ing tetandhingan Euro 2008 iki. Piala iki vèrsi anyar Piala Henri Delaunay sing digawé déning Asprey London[1]. Piala iki mèh réplika persis piala sing asli lan digawé déning Arthus-Bertrand. Sawijining gambar juru main sépak bola ing sisih buri saiki wis diilangi karo dhasar marmer. Pérangan ngisoré saiki digawé luwih gedhé. Banjur jeneng-jeneng nagara sing wis tau menang diukir ing sisih buri. Piala iki digawé saka campuran pirak lan aboté 8 kg sarta dhuwuré 60 cm.

KwalifikasiBesut

Undian kanggo ronde kwalifikasi dianakaké ing Montreux, Swiss ing tanggal 27 Januari 2006 jam 12:00 Wektu Éropah Tengah.

Prosès kwalifikasi iki wiwité sasasi sawisé Piala Donya 2006 rampung. Ustenrik (Austria) lan Swiss kanthi otomatis wis kwalifikasi kanggo turnamèn iki minangka tuwan omah.

Format kwalifikasi iki wis diowahi saka turnamèn-turnamèn sadurungé. Pamenang lan pamenang nomer loro saka pitung grup kanthi otomatis wis lolos. Enem saka grup kwalifikasi iki isiné pitung tim, lan Grup A isiné wolung tim.

Tim sing kwalifikasiBesut

Nagara Kwalifikasi minangka Tanggal kwalifikasi dipastèkaké Panampilan sadurungé1
  Austria 00Tuwan omah bebarengan 0012 Dhésèmber 2002 01 (panampilan pradana)
  Swiss 01Tuwan omah bebarengan 0112 Dhésèmber 2002 21 (1996, 2004)
  Polen 02Pamenang Grup 0917 November 2007 00 (panampilan pradana)
  Portugal 03Ranking 2 Grup A 1421 November 2007 4 (1984, 1996, 2000, 2004)
  Italia 04Pamenang Grup B 0617 November 2007 60 (1968, 1980, 1988, 1996, 2000, 2004)
  Prancis 05Ranking 2 Grup B 0717 November 2007 61 (1960, 1984, 1992, 1996, 2000, 2004)
  Yunani 06Pamenang Grup C 0317 Oktober 2007 23 (1980, 2004)
  Turki 07Ranking 2 Grup C 1221 November 2007 22 (1996, 2000)
  Céko 08Pamenang Grup 0517 Oktober 2007 62 (19602, 19762, 19802, 1996, 2000, 2004)
  Jerman 09Ranking 2 Grup D 0213 Oktober 2007 9 (19723, 19763, 19803, 19843, 19883, 1992, 1996, 2000, 2004)
  Kroasia 10Pamenang Grup E 0817 November 2007 20 (1996, 2004)
  Ruslan 11Ranking 2 Grup E 1521 November 2007 8 (19604, 19644, 19684, 19724, 19884, 19925, 1996, 2004)
  Spanyol 12Pamenang Grup F 1117 November 2007 71 (1964, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2004)
  Swédia 13Ranking 2 Grup F 1321 November 2007 30 (1992, 2000, 2004)
  Rumania 14Pamenang Grup G 0417 Oktober 2007 31 (1984, 1996, 2000)
  Walanda 15Ranking 2 Grup G 1017 November 2007 70 (1976, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004)
 
Nagara-nagara sing mèlu
1 Yèn kandel tegesé ing taun iku dadi jawara
2 minangka Cékoslowakia
3 minangka Jerman Kulon
4 minangka Uni Sovyèt
5 minangka Pasamakmuran Nagara-Nagara Mardika

TimBesut

Saben nagara kudu ngirim sawijining tim sing cacahé 23 juru main ing tanggal 28 Mèi 2008. Telung juru main kudu kiper utawa panjaga gawang. Yèn sawijining juru main dadi tatu kanthi sérius nganti ora bisa mélu sabanjuré, dhèwèké bisa diganti liyané.[2]

Prastawa iki dumadi ing kasus Tim nasional Italia. Kaptèn Italia, Fabio Cannavaro sing tatu nalika mèlu latihan ing tanggal 2 Juni kudu diganti karo Alessandro Gamberini, juru main tengah buri. Sanajan mangkono Cannavaro tetep duwé opsi péngin nyengkuyung Italia sanadyan dhèwèké dudu kaptèn Italia yèn Italia bakal menang.[3]

PituwasBesut

Kabèh wektu iku "Wektu Éropah Tengah Mangsa Panas" (UTC+2)

Tahap grupBesut

Ing tabel ngisor iki:

  • Pld = gunggungé tandhing; W = total menang; D = total remis; L = total kalah; GF = total gol menang; GA = total kejebolan gol; GD = prabédan gol (GF−GA); Pts = total bijih (3W+D)
Legènda warna ing tabel grup
Tim loro paling dhuwur maju ing babak saprapat final
Tim loro ngisor dhéwé ora lolos

Grup ABesut

Tim Pld W D L GF GA GD Bijih
  Portugal 3 2 0 1 5 3 +2 6
  Turki 3 2 0 1 5 5 0 6
  Céko 3 1 0 2 4 6 -2 3
  Swiss 3 1 0 2 3 3 0 3

7 Juni 2008
18:00
Swiss   0 – 1   Céko St. Jakob-Park, Basel
Wasit: Roberto Rosetti (Itali)
Svěrkoš   71'

7 Juni 2008
20:45
Portugal   2 – 0   Turki Stade de Genève, Jenéwa
Penonton: 29,106
Wasit: Herbert Fandel (Jerman)
Pepe   61'
Raul Meireles   90+3'
(Laporan)

11 Juni 2008
18:00
Céko   1 – 3   Portugal Stade de Genève, Jenéwa
Penonton: 29,016
Wasit: Kyros Vassaras (Yunani)
Sionko   17' (Laporan) Deco   8'
Ronaldo   63'
Quaresma   90+1'

11 Juni 2008
20:45
Swiss   1 – 2   Turki St. Jakob-Park, Basel
Penonton: 39.730
Wasit: Ľuboš Micheľ (Slovakia)
Yakın   32' (Laporan) Semih (57')
Arda   90+2'

15 Juni 2008
20:45
Swiss   2-0   Portugal St. Jakob-Park, Basel
Yakın

15 Juni 2008
20:45
Turki   3-2   Céko Stade de Genève, Jenéwa
Kwalifikasi
  • Portugal kwalifikasi minangka pamenang Grup A.

Grup BBesut

Tim Pld W D L GF GA GD Bijih
  Kroasia 3 3 0 0 4 1 +3 9
  Jerman 3 2 0 1 4 2 +2 6
  Austria 3 0 1 2 1 3 −2 1
  Polen 3 0 1 2 1 4 −3 1

8 Juni 2008
18:00
Ostenrik   0 – 1   Kroasia Stadion Ernst Happel, Wina
Penonton: 51,428
Wasit: Pieter Vink (Nèderlan)
(Lapuran) Modrić (4' pen.)

8 Juni 2008
20:45
Jerman   2-0   Polen Stadion Wörthersee, Klagenfurt
Penonton: 30,000
Wasit: Tom Henning Øvrebø (Norwègia)
Podolski (20', 72') (Lapuran)

12 Juni 2008
18:00
Kroasia   2-1   Jerman Stadion Wörthersee, Klagenfurt
Srna (24')
Olić (62')
Podolski (79')

12 Juni 2008
20:45
Ostenrik   1-1   Polen Stadion Ernst Happel, Wina
Vastić (90+3' pen.) Guerreiro (30')

16 Juni 2008
20:45
Polen   0-1   Kroasia Stadion Wörthersee, Klagenfurt

16 Juni 2008
20:45
Ostenrik   0-1   Jerman Stadion Ernst Happel, Wina
  49' Michael Ballack
Kwalifikasi
  • Kroasia wis kwalifikasi minangka pamenang Grup B.

Grup CBesut

 
Tendhangan bébas nalika tetandhingan Italia-Walanda, 9 Juni 2008.
Tim Pld W D L GF GA GD Bijih
  Walanda 3 3 0 0 9 1 +8 9
  Italia 3 1 1 1 3 4 -1 4
  Rumania 3 0 2 1 1 3 -2 2
  Prancis 3 0 1 2 1 6 -5 1

9 Juni 2008
18:00
Rumeni   0 – 0   Prancis Stadion Letzigrund, Zürich
Penonton: 30.585
Wasit: Manuel Mejuto González (Spanyol)
(Laporan)

9 Juni 2008
20:45
Nèderlan   3 – 0   Itali Stade de Suisse, Wankdorf, Bern
Penonton: 30.777
Wasit: Peter Fröjdfeldt (Swédia)
Van Nistelrooy   26'
Sneijder   31'
Van Bronckhorst   79'
(Laporan)

13 Juni 2008
18:00
Itali   1-1   Rumeni Stadion Letzigrund, Zürich
Penonton: 30.585
Wasit: Tom Henning Øvrebø (Norwégia)
Panucci   56' Mutu   55'

13 Juni 2008
20:45
Nèderlan   4-1   Prancis Stade de Suisse, Wankdorf, Bern
Penonton: 30.777
Wasit: Herbert Fandel (Jerman)
Kuyt   9'
Van Persie   59'
Robben   72'
Sneijder   90+2'
Henry   71'

17 Juni 2008
20:45
Nèderlan   2-0   Rumeni Stade de Suisse, Wankdorf, Bern

17 Juni 2008
20:45
Prancis   0-2   Itali Stadion Letzigrund, Zürich

Grup DBesut

Tim Pld W D L GF GA GD Bijih
  Spanyol 1 1 0 0 4 1 +3 3
  Ruslan 1 0 0 1 1 4 −3 0
  Swédia 1 1 0 0 2 0 +2 3
  Yunani 1 0 0 1 0 2 −2 0

10 Juni 2008
18:00
Spanyol   4 – 1   Ruslan Tivoli-Neu Stadion, Innsbruck
Penonton: 30.772
Wasit: Konrad Plautz (Ostenrik)
Villa (20', 44', 75')
Fàbregas (90+1')
(Laporan) Pavlyuchenko (86')

10 Juni 2008
20:45
Yunani   0 – 2   Swédia Stadion Wals Siezenheim, Salzburg
Penonton: 31.063
Wasit: Massimo Busacca (Swiss)
(Laporan) Ibrahimović (67')
Hansson (72')

14 Juni 2008
18:00
Swédia   1-2   Spanyol Tivoli-Neu Stadion, Innsbruck

14 Juni 2008
20:45
Yunani   0-1   Ruslan Stadion Wals Siezenheim, Salzburg

18 Juni 2008
20:45
Yunani   1 – 2   Spanyol Wals Siezenheim Stadium, Salzburg
Charisteas   42' de la Red   61'
Güiza   88'

18 Juni 2008
20:45
Ruslan   2 – 0   Swédia Tivoli-Neu Stadion, Innsbruck
Penonton: 30.772 jiwa
Wasit: Frank de Bleeckere (Bèlgi)
Pavlyuchenko   24'
Arshavin   50'

Tahap knockoutBesut

Saprapat-final Sémi-final Final
                   
19 Juni-Basel        
   Portugal  2
25 Juni-Basel
   Jerman  3  
   Jerman  3
20 Juni-Wina
     Turki  2  
   Kroasia  1 (1)
29 Juni-Wina
   Turki   1 (3)  
   Jerman  0
21 Juni-Basel
     Spanyol  1
   Nèderlan  1
26 Juni-Wina
   Ruslan  3  
   Ruslan  0
22 Juni-Wina
     Spanyol  3  
   Spanyol  0
   Itali  0  

Saprapat-finalBesut


19 Juni 2008
20:45
Portugal   2-3   Jerman St. Jakob-Park, Basel
Penonton: 39.374 jiwa
Wasit: Peter Fröjdfeldt (Swédia)
Nuno Gomes   40'
Postiga   87'
Schweinsteiger   22'
Klose   26'
Ballack   61'

20 Juni 2008
20:45
Kroasia   1-1
(1-3 adu pénalti)
  Turki Stadion Ernst Happel, Wina
Klasnić   119' Şentürk   120+2'

21 Juni 2008
20:45
Nèderlan   1-3   Ruslan St. Jakob-Park, Basel
Wasit: Ľuboš Micheľ (Slovakia)
Van Nistelrooy   86' Pavlyuchenko   56'
Torbinsky   111'
Arshavin   116'

22 Juni 2008
20:45
Spanyol   0-0
(4-2 adu pénalti)
  Itali Stadion Ernst Happel, Wina

Sémi finalBesut


25 Juni 2008
20:45
Jerman   3-2   Turki St. Jakob-Park, Basel
Penonton: 39.374 jiwa
Wasit: Massimo Busacca (Swiss)
Schweinsteiger   26'
Klose   79'
Lahm   90'
  22' Boral
  86' Sentürk

26 Juni 2008
20:45
Ruslan   0-3   Spanyol Stadion Ernst Happel, Wina

FinalBesut


29 Juni 2008
20:45
Jerman   0-1   Spanyol Stadion Ernst Happel, Wina
Wasit: Roberto Rosetti
Torres   33'

Cathetan sikilBesut

Pranala njabaBesut