Tuduhaké menu pokok

Kajuwaran Bal-Balan Éropah 2012 utawa luwih ditepungi mawa jeneng Euro 2012 iku didadèkaké kajawaran antara tim nasional bal-balan Éropah kang dianakaké déning UEFA kaping 14. Acara iki dianakaké ing nagara Polen lan Ukraina kawiwitan 8 Juni nganti 1 Juli 2012. Kadadéan iki sing katelu nalika piala Èropah dianakaké ing rong nagara, sadurungé wis tau dilakoni ing taun 2000 lan 2008 mawa Euro 2000 sarta Euro 2008 sing dianakaké ing Walanda lan Bèlgi sarta Ustenrik lan Swiss. Fèstival ulah raga iki dilakoni déning 16 nagara; 2 nagara ya iku Polen lan Ukraina wis lolos kanthi otomatis. Tim-tim nasional bal-balan utawa sépak bola sing cacahé 16 iki dipérang dadi grup A, B, C, lan D.

UEFA Euro 2012
Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej 2012 (ing basa Polen)
Чемпіонат Європи з футболу 2012
(ing basa Ukrainia)'
Logo resmi UEFA Euro 2012
Tournament details
Host countries  Polen
 Ukraina
Dates 8 Juni1 Juli
Teams 16 
Venue(s) (ing 8 kutha minangka pamangku gati)

Puteran final kanthi cacah paserta 16 (enam belas) nagara, minangka puteran kang paling pungkasan amarga wiwit Kajuwaraan Bal-balan Éropah UEFA 2016 lan sabanjuré, kanthi cacah paserta kang mèlu tetandhingan ya iku 24 (patlikur) nagara finalis.

Babak Kualifikasi kang kagolong minangka 51 nagara, diselenggarakake watara ing wulan Agustus 2010 lan November 2011 kang kapilih minangka 14 (pat belas) nagara kanggo gabung déning kaloro nagara kang dadi tuan omah ing ubengan final. Pamenang kajuwaraan kanthi otomatis makili UEFA kanggo mèlu ing tetandhingan Piala Konfederasi FIFA 2013 dianakake ana ing nagara Brasil. Nanging urutan kaloro (runner up)bisa mèlu ing kajuwaraan Piala Konfederasi kanthi syarat Spanyol dadi jawura sajeroning kajuwaraan, amarga Spanyol wis bisa lolos minangka pamenang tetandhingan ing Piala Donya FIFA 2010[1].

Nyang-nyangan dadi pamangku gatiBesut

Kapilihé Polen lan Ukraina dadi pamangku gati (tuan rumah) UEFA Euro 2012 déning Komité Èksèkutif UEFA dianakaké nalika rembugan ing Cardiff tanggal 18 April 2007. Pasangan Polen lan Ukraina ngalahaké calon pamangku gati liyané, kaya ta Italia, Kroasia-Hungaria, Turki lan Yunani. Pasangan nagara iki dadi pasangan katelu sawisé Bèlgi-Walanda (2000) lan Austria-Swiss (2008).

StadionBesut

Kutha panyelenggara Warsawa, Gdańsk, Wrocław, Poznań, Kiev, Lviv ya iku kutha papan pariwisata kang misuwur ing Éropah, kajaba Donetsk lan Kharkiv (kang pungkasan bisa digantèni Dnipropetrovsk minangka kutha pamangku gati sajeroning 2009).[2] Paket panganyangan mbutuhake renovasi lan modernisasi dalan lan jaringan transportasi.[3]

Panyempurnan wajib infrastruktur kang ana ing bal-balan kang tumuju ing pambangunan stadion anyar: Enem saka wolu panggonan kang anyar minangka stadion lagi rampung diyasa lan siyap kanggo turnamen; ing sasisihé (Poznan lan Kharkiv) kapugar kanggo renovasi gedhé tumuju kalayakan kanggo turnamen.[4][5] Telu stadion kaitung kagolong syarat kriteria paling dhuwur UEFA.

Warsawa Poznań Gdańsk Wrocław
Stadion Nasional
Kapasitas: 50.000[6]
Stadion Kotamadya
Kapasitas: 40.000[7]
PGE Arena
Kapasitas: 40.000[8]
Stadion Kotamadya
Kapasitas: 40.000[9]
      200px
3 Tetandhingan Grup A
Tetandhingan pambuka, Babak saprapat final lan semifinal
3 Tetandhingan Grup C 3 Tetandhingan Grup C
Babak saprapat final
3 Tetandhingan Grup A
Kiev Kharkiv Donetsk Lviv
Stadion Olimpiade
Kapasitas: 60.000[10]
Stadion Metalist
Kapasitas: 35.000[11]
Donbass Arena
Kapasitas: 50.000[12]
Arena Lviv
Kapasitas: 30.000[13]
200px
3 Tetandhingan Grup D
Babak seprapat final lan final
3 Tetandhingan Grup B 3 Tetandhingan Grup D
Babak seprapat final lan semifinal
3 Tetandhingan Grup B
Cathetan: Angka kapasitas ya iku angka kang dimigunakake tumuju ing tetandhingan Euro 2012, lan ora wujud kapasitas maksimum kang bisa ditampung déning stadion mau.

Prangkat tetandhinganBesut

UEFA wora-worake 12 (rolas) wasit lan 4 (papat) pengawas tetandingan kanggo EURO 2012 ing 20 Dhésèmber 2012[14][15].

WasitBesut

Saben tim wasit dumadi saka 5 (lima) wong patugas ska nagara kang padha, dumadi saka siji wasit utama, 2 (loro) asistèn wasit lan 2 (loro) asistèn wasit tambahan. Minangka tambahan uga ana siji nama nama asistèn wasit kang mèlu biyantu sajeroning kasiapan, kanggo cangangan utawa nganti wasit utawa ing sajeroning tetandingan utawa sadurungé[16].

Nagara Wasit Asistèn wasit Asistèn wasit tambahan
  Inggris Howard Webb Michael Mullarkey
Peter Kirkup
Stephen Child (siaga)
Martin Atkinson
Mark Clattenburg
  Prancis Stéphane Lannoy Eric Dansault
Frédéric Cano
Michael Annonier (siaga)
Fredy Fautrel
Ruddy Buquet
  Jerman Wolfgang Stark Jan-Hendrik Salver
Mike Pickel
Mark Borsch (siaga)
Florian Meyer
Deniz Aytekin
  Hongaria Viktor Kassai Gabor Eros
György Ring
Robert Kispal (siaga)
István Vad
Tamás Bognar
  Italia Nicola Rizzoli Renato Faverani
Andrea Stefani
Luca Maggiani (siaga)
Gianluca Rocchi
Paolo Tagliavento
  Walanda Björn Kuipers Sander van Roekel
Erwin Zeinstra
Norbertus Simons (siaga)
Pol van Boekel
Richard Liesveld
  Portugal Pedro Proença Bertino Miranda
Ricardo Santos
Tiago Trigo (siaga)
Jorge Sousa
Duarte Gomes
  Sekotlan Craig Thomson Alasdair Ross
Derek Rose
Graham Chambers (siaga)
William Collum
Euan Norris
  Slovénia Damir Skomina Primoz Arhar
Marko Stancin
Matej Žunič (siaga)
Matej Jug
Slavko Vinčič
  Spanyol Carlos Velasco Carballo Roberto Alonso Fernández
Juan Carlos Yuste Jiménez
Jesús Calvo Guadamuro (siaga)
David Fernández Borbalán
Carlos Clos Gómez
  Swédia Jonas Eriksson Stefan Wittberg
Mathias Klasenius
Fredrik Nilsson (siaga)
Markus Strömbergsson
Stefan Johannesson
  Turki Cüneyt Çakır Bahattin Duran
Tarik Ongun
Mustafa Emre Eyisoy (siaga)
Hüseyin Göcek
Bülent Yildirim

Pengawas tetandinganBesut

4 (Papat) tim pangawas tetandhingan lan 4 (papat) tim asistèn wasit cadangan uga diumumaké déning UEFA.

Nagara Pengawas Tetandingan
  Républik Céko Pavel Královec
  Norwégia Tom Harald Hagen
  Polen Marcin Borski
  Ukraina Viktor Shvetsov
Nagara Asisten Wasit Cadhangan
  Républik Irlandia Damien MacGraith
  Polen Marcin Borkowski
  Slovakia Roman Slysko
  Ukraina Oleksandr Voytyuk

Kasil tetandhinganBesut

Ing ngisor iki kapacak kasil-kasil tetandhingan.

Legènda warna ing tabel grup
Tim loro paling dhuwur maju ing babak saprapat final
Tim loro ngisor dhéwé ora lolos

Grup ABesut

Nagara Tetandhingan Menang Remise Kalah Gol+ Gol- +/- Bijih
  Républik Céko 3 2 0 1 4 5 -1 6
  Yunani 3 1 1 1 3 3 0 4
  Rusia 3 1 1 1 5 3 +2 4
  Polen 3 0 2 1 2 3 -1 2

8 Juni 2012
18.00 CET
  Polen 1 – 1   Yunani Stadion Nasional, Warszawa
Wasit: Carlos Velasco  [17]
Lewandowski   17'   51' Salpigidis

8 Juni 2012
20.45 (CET)
  Rusia 4 – 1   Républik Céko Stadion Miejski, Wrocław
Penonton: 40.803 [18]
Wasit: Howard Webb  [17]
Dzagoev   15', 79'
Shirokov   24'
Pavlyuchenko   82'
  52' Pilař

12 Juni 2012
18.00 CET
  Yunani 1 - 2   Républik Céko Stadion Miejski, Wrocław
Wasit: Stéphane Lannoy  
Gekas   53'   3' Jiráček
  6' Pilař

12 Juni 2012
20.45 CET
  Polen 1 - 1   Rusia Stadion Nasional, Warszawa
Wasit: Wolfgang Stark  
Błaszczykowski   57'   37' Dzagoev

16 Juni 2012
20.45 CET
  Républik Céko 1 - 0   Polen Stadion Miejski, Wrocław
Penonton: 41.480
Wasit: Craig Thomson  
Jiráček   72'

16 Juni 2012
20.45 CET
  Yunani 1 - 0   Rusia Stadion Nasional, Warszawa
Penonton: 55.614
Wasit: Jonas Eriksson  
Karagounis   45+2'

Grup BBesut

Nagara Tetandhingan Menang Remise Kalah Gol+ Gol- +/- Bijih
  Jerman 3 3 0 0 5 2 +3 9
  Portugal 3 2 0 1 5 4 +1 6
  Denmark 3 1 0 2 4 5 -1 3
  Walanda 3 0 0 3 2 5 -3 0

9 Juni 2012
18.00 CET
  Walanda 0 – 1   Denmark Metaliststadion, Kharkov
Wasit: Damir Skomina  [17]
  24' Krohn-Dehli

9 Juni 2012
20.45 CET
  Jerman 1 – 0   Portugal Arena Lviv, Lviv
Wasit: Stéphane Lannoy  
Gómez   72'

13 Juni 2012
18.00 CET
  Denmark 2 - 3   Portugal Arena Lviv, Lviv
Wasit: Craig Thomson  
Bendtner   41'  80'   24' Pepe
  36' Postiga
  87' Varela

13 Juni 2012
20.45 CET
  Walanda 1 - 2   Jerman Metaliststadion, Kharkov
Wasit: Jonas Eriksson  
Van Persie   73'   24'  38' Gómez

17 Juni 2012
20.45 CET
  Portugal 2 - 1   Walanda Metaliststadion, Kharkov
Penonton: 37.445
Wasit: Nicola Rizzoli  
Ronaldo   28' 74'   11' Van der Vaart

17 Juni 2012
20.45 CET
  Denmark 1 - 2   Jerman Arena Lviv, Lviv
Penonton: 32.990
Wasit: Carlos Velasco  
Krohn-Dehli   24'   19' Podolski
  80' Bender

Grup CBesut

Nagara Tetandhingan Menang Remise Kalah Gol+ Gol- +/- Bijih
  Spanyol 3 2 1 0 6 1 +5 7
  Italia 3 1 2 0 4 2 +2 5
  Kroasia 3 1 1 1 4 3 +1 4
  Republik Irlandia 3 0 0 3 1 9 -8 0

10 Juni 2012
18.00 CET
  Spanyol 1 – 1   Italia PGE Arena Gdańsk, Gdańsk
Wasit: Viktor Kassai  
Fàbregas   64'   60' Di Natale

10 Juni 2012
20.45 CET
  Republik Irlandia 1 – 3   Kroasia Stadion Miejski, Poznań
Wasit: Björn Kuipers  
St Ledger   19'   3', 48' Mandžukić
  43' Jelavić

14 Juni 2012
18.00 CET
  Italia 1 - 1   Kroasia Stadion Miejski, Poznań
Pirlo   39'   72' Mandžukić

14 Juni 2012
20.45 CET
  Spanyol 4 - 0   Republik Irlandia PGE Arena Gdańsk, Gdańsk
Penonton: 39.150
Wasit: Pedro Proença  
Torres   4', 70'
Silva   49'
Fàbregas   83'

18 Juni 2012
20.45 CET
  Kroasia 0 - 1   Spanyol PGE Arena Gdańsk, Gdańsk
Wasit: Wolfgang Stark  
  88' Navas

18 Juni 2012
20.45 CET
  Italia 2 - 0   Republik Irlandia Stadion Miejski, Poznań
Wasit: Cüneyt Çakır  
Cassano   35'
Balotelli   90'

Grup DBesut

Nagara Tetandhingan Menang Remise Kalah Gol+ Gol- +/- Bijih
  Inggris 3 2 1 0 5 3 +2 7
  Prancis 3 1 1 1 3 3 0 4
  Ukraina 3 1 0 2 2 4 -2 3
  Swedia 3 1 0 2 5 5 0 3

11 Juni 2012
18.00 CET
  Prancis 1 – 1   Inggris Donbass Arena, Donetsk
Wasit: Nicola Rizzoli  
Nasri   39'   30' Lescott

11 Juni 2012
20.45 CET
  Ukraina 2 - 1   Swedia Stadion Olimpiade, Kiev
Wasit: Cüneyt Çakır  
Shevchenko   55', 62'   52' Ibrahimović

15 Juni 2012
18.00 CET
  Ukraina 0 - 2   Prancis Donbass Arena, Donetsk
Penonton: 48.000
Wasit: Björn Kuipers  
  53' Menez
  56' Cabaye

Tetandhingan iki dipegat mèh sajam (55 menit) sawisé main limang menit amarga udan deres.


15 Juni 2012
20.45 CET
  Swedia 2 - 3   Inggris Stadion Olimpiade, Kiev
Penonton: 64.640
Wasit: Damir Skomina 20px
Johnson   49' (gol dhéwé)
Mellberg   59'
  23' Carroll
  64' Walcott
  78' Welbeck

Tetandhingan iki wiwité 15 menit luwih kasèp supaya ora bebarengan karo tetandhingan sadurungé sing dipegat mèh sajam déné udan deres.


19 Juni 2012
20.45 CET
  Inggris 1 - 0   Ukraina Donbass Arena, Donetsk
Penonton: 48.700
Wasit: Viktor Kassai  
Rooney   48'

19 Juni 2012
20.45 CET
  Swedia 2 - 0   Prancis Stadion Olimpiade, Kiev
Penonton: 63.010
Wasit: Pedro Proença  
Ibrahimović   54'
Larsson   91'

Babak palastraBesut

Saprapat-final Sémi-final Final
                   
21 Juni – Warsawa        
   Républik Céko  0
27 Juni – Donetsk
   Portugal  1  
   Portugal  0 (2)
23 Juni – Donetsk
     Spanyol  0 (4)  
   Spanyol  2
1 Juli – Kiev
   Prancis  0  
   Spanyol  
22 Juni – Gdańsk
     Itali  
   Jerman  4
28 Juni – Warsawa
   Yunani  2  
   Jerman  
24 Juni – Kiev
     Itali    
   Inggris  0 (2)
   Itali  0 (4)  

Saprapat-finalBesut


21 Juni 2012
20.45 CET
  Républik Céko 0 - 1   Portugal Stadion Nasional, Warsawa
Penonton: 55.000
Wasit: Howard Webb  
  79' Ronaldo

22 Juni 2012
20.45 CET
  Jerman 4 - 2   Yunani PGE Arena Gdańsk, Gdańsk
Penonton: 38.751
Wasit: Damir Skomina 20px
Lahm   39'
Khedira   61'
Klose   68'
Reus   74'
  55' Samaras
  89' (pen.) Salpigidis

23 Juni 2012
20.45 CET
  Spanyol 2 - 0   Prancis Donbas Arena, Donetsk
Penonton: 47.000
Wasit: Nicola Rizzoli  
Xabi Alonso   19'   90+1' (pen.)

24 Juni 2012
20.45 CET
  Inggris 0 - 0 (sawisé wektu èkstra)   Italia Stadion Olimpiade, Kiev
  Adu penalti  
Gerrard  
Rooney  
Young  
Cole  
2 – 4   Balotelli
  Montolivo
  Pirlo
  Nocerino
  Diamanti

Sémi-finalBesut


27 Juni 2012
20.45 CET
  Portugal 0 – 0 (2 - 4)   Spanyol Donbas Arena, Donetsk
Wasit: Cüneyt Çakır  
  Adu penalti  
  Moutinho
  Pepe
  Nani
  Alves
2 – 4   Alonso
  Iniesta
  Piqué
  Ramos
  Fàbregas

28 Juni 2012
20.45 CET
  Jerman 1 – 2   Italia Stadion Nasional, Warsawa
Penonton: 50.000
Wasit: Stéphane Lannoy  
Özil   90+2' (pén.)   20'  36' Balotelli

FinalBesut

Uga delengenBesut

Cathetan sukuBesut

  1. Qualifiers – FIFA Confederations Cup Brazil 2013
  2. "Surkis says Odésa mayor promised much, did little with respect to Euro 2012". Kyiv Post. 15 December 2009. 
  3. "Poland 'confident' on Euro 2012 chances despite jitters". Soccerway. 12 April 2007. 
  4. "Municipal Stadium Poznan launched in style". UEFA. 21 September 2010. 
  5. "Metalist Stadium lights up Kharkov". UEFA. 5 December 2009. 
  6. "National Stadium Warsaw". UEFA.com. Union of European Football Associations. Dijupuk 22 April 2012. 
  7. "Municipal Stadium Poznan". UEFA.com. Union of European Football Associations. Dijupuk 22 April 2012. 
  8. "Arena Gdansk". UEFA.com. Union of European Football Associations. Dijupuk 22 April 2012. 
  9. "Municipal Stadium Wroclaw". UEFA.com. Union of European Football Associations. Dijupuk 22 April 2012. 
  10. "Olympic Stadium, Kyiv". UEFA.com. Union of European Football Associations. Dijupuk 22 April 2012. 
  11. "Metalist Stadium". UEFA.com. Union of European Football Associations. Dijupuk 22 April 2012. 
  12. "Donbass Arena". UEFA.com. Union of European Football Associations. Dijupuk 22 April 2012. 
  13. "Arena Lviv". UEFA.com. Union of European Football Associations. Dijupuk 22 April 2012. 
  14. "UEFA EURO 2012 referees named". UEFA.com. Union of European Football Associations. 20 December 2011. Dijupuk 20 December 2011. 
  15. "UEFA EURO 2012 match officials" (PDF). UEFA.com. Union of European Football Associations. Dijupuk 27 March 2012. 
  16. "UEFA issues full list of EURO match officials". UEFA.com. Union of European Football Associations. 27 March 2012. Dijupuk 27 March 2012. 
  17. a b c "Match officials appointed for first four UEFA EURO 2012 matches". UEFA.com. 6 June 2012. 
  18. "Full-time report Russia-Czech Republic" (PDF). UEFA.com. 8 June 2012. 

Pranala njabaBesut